Οραμα

 

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα είναι ένα γεγονός. Επίσης γεγονός είναι και η αποψίλωση των εργατικών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων που επετεύχθησαν από τους εργαζόμενους μέσα από σκληρούς, επίπονους και πολυετείς αγώνες απέναντι σε αναχρονιστικές και καθεστωτικές κυβερνητικές αντιλήψεις. Η κρίση, για την οποία δεν φέρει καμία ευθύνη ο εργαζόμενος, χρησιμοποιείται από την κεντρική εξουσία ως φτηνή δικαιολογία για την αφαίρεση οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Τρόικα και κυβέρνηση σε ένα φρενήρη ρυθμό περικοπών δημιουργούν ένα νέο τοπίο οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας που δεν θα θυμίζει σε τίποτε αυτό που μέχρι πρότινος ζούσαμε και αποκαλούσαμε ως ελληνική πραγματικότητα. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε αυτήν την κρίση για την εργατική τάξη, γιατί τα κόμματα μπόρεσαν στο πέρασμα του χρόνου να αλλοτριώσουν τη μεγαλύτερη μερίδα της συνδικαλιστικής ηγεσίας παραχωρώντας της μερίδιο στην άσκηση της κεντρικής εξουσίας.

arxiki orama

Τα τεράστια λάθη και οι παραδοξότητες του παρελθόντος, αυτά όλα δηλαδή που οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα σε πλήρη απονεύρωση και βαθιά ύπνωση θα πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας εάν θέλουμε να επιβιώσουμε μέσα στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αλλάξει και να  επανατοποθετηθεί στα σημερινά και πραγματικά προβλήματα με ρεαλιστικό και απλό τρόπο, αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί από ηγεσίες που κρύβουν σκελετούς στις ντουλάπες τους.

Πρέπει να έρθει το νέο, το καινούργιο και απλό, το κατανοητό, άνθρωποι που θα αντιμετωπίζουν το συνδικαλισμό ως μέσο ικανοποίησης κοινών αιτημάτων και όχι ως όχημα ικανοποίησης προσωπικών ματαιοδοξιών. Οι συνάδελφοι μπορεί να πληγώθηκαν και να αισθάνθηκαν μόνοι και απροστάτευτοι μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα των περικοπών που υφίστανται ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αυτό είναι και αντιληπτό και κατανοητό , άλλωστε μας ακουμπά όλους αυτή η κατάσταση, όμως θα ήταν τραγικό λάθος να ακυρώσουμε μόνοι μας το μόνο αποκούμπι που έχουμε ως εργαζόμενοι απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση, το συνδικαλισμό.

Το σωματείο πρέπει να  αποτελέσει την κυψέλη που θα στεγάσει το σύνολο των συναδέλφων και το μέρος εκείνο όπου θα λέγονται και θα ακούγονται τα πάντα από όλους χωρίς αποκλεισμούς, ένας χώρος που θα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και όχι αφαιρετικά, ένας χώρος ζύμωσης των συνδικαλιστικών εξελίξεων, και που επιτέλους θα πρέπει να αποκτήσει την πραγματική αξία και χρησιμότητά του, μέσα στα σωματεία και στο συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα θα  πρέπει να  παράγονται ιδέες και πολιτικές που θα συνδιαμορφώνουν δημιουργικά τις εξελίξεις στο εργασιακό τοπίο.      

logo dynami 

Αγαπητοί συνάδελφοι.
Το σωματείο εμείς το οραματιζόμαστε  σαν ένα υγιή και κερδοφόρο οργανισμό , όπως σε κάθε οργανισμό υπάρχουν οι μέτοχοι και το διοικητικό συμβούλιο έτσι και σε ένα σωματείο υπάρχουν τα μέλη (μέτοχοι) και το διοικητικό συμβούλιο. Όπως σε ένα οργανισμό το δ.σ. φροντίζει να τον αναπτύσσει και να φέρνει κέρδη στους μετόχους του κάτι ανάλογο οφείλει να πράττει και το δ.σ. σ΄ένα σωματείο.

Το διοικητικό συμβούλιο  οφείλει να δρα συνεχώς και να παράγει συνδικαλιστικό έργο, εμείς θέλουμε να προσφέρουμε στο συνάδελφο ένα σωματείο που να του εμπνέει εμπιστοσύνη και υπερηφάνεια συνεχώς, για μας συνδικαλισμός σημαίνει τόλμη και ευθύνη. Σημαίνει να απαντάμε ξεκάθαρα στα προβλήματα . Να λέμε ξεκάθαρα αυτό που πιστεύουμε. Να αποδεικνύουμε ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με μια διοίκηση που θέλει να  λειτουργεί με λογικές απλής διαχείρισης της εξουσίας που κατέχει, τακτικές που τις ακολουθεί  είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα. Τα σωματεία πρέπει να λειτουργούν ως φορείς παραγωγής πολιτικών που θα οδηγούν στη δρομολόγηση επίλυσης των προβλημάτων αλλά και στη χάραξη της ενιαίας στρατηγικής επιλογής σε Πανελλήνιο Ομοσπονδιακό επίπεδο.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε την οργανωτική δομή του σωματείου σαν μια ανεστραμμένη πυραμίδα: με τα μέλη του σωματείου στην κορυφή και τη διοίκηση στη βάση, κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι οι συνδικαλιστές υπάρχουν γιατί υπάρχουν εργασιακά προβλήματα και τα προβλήματα τα έχουν οι πολλοί που είναι τα μέλη του σωματείου. Οι συνδικαλιστές δεν διαχειρίζονται απλώς αν θέλετε τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων αλλά με τον τρόπο που λειτουργούν θα πρέπει παράλληλα να δημιουργούν -καλλιεργούν και το έδαφος για την επόμενη διεκδικητική κίνηση τους. Ο συνδικαλιστές πρέπει και να προβλέπουν.  Με τους λίγους(τους συνδικαλιστές) στη βάση της πυραμίδας θέλουμε να καταδείξουμε τη μεγάλη σημασία και αξία που δίνουμε στο ρόλο του συνδικαλιστή, αλλά και ως αυτόν που επωμίζεται  όλo το βάρος των προβλημάτων των οποίων   καλείται να δρομολογήσει την επίλυση.

Πιστεύουμε πως η διοίκηση σ΄ένα σωματείο δεν παραχωρείται με σκοπό να υποστηρίξουμε τα στενά προσωπικά μας συμφέροντά ή να δώσουμε μια καταπληκτική παράσταση σε όλο τον κόσμο, ούτε για να ακουστεί το όνομά μας. Μια μόνο χρήση της «εξουσίας» αυτής υπάρχει και αυτή είναι να υπηρετεί τους συναδέλφους.

Πιστεύουμε πως το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου θα πρέπει να προσπεράσει πλέον τον προεδροκεντρικό τρόπο λειτουργίας που έχει μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέλη του Δ.Σ. προκειμένου και τ΄ αποτελέσματα να είναι περισσότερα, αλλά και θεσμικά να είμαστε συνεπείς επ΄ ωφελεία πάντα των συναδέλφων. Πρέπει να αναδειχθεί ως κεντρικό σημείο αναφοράς το σωματείο, όπου το κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου θα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο, αναμφισβήτητο και αντιπροσωπευτικό κομμάτι της  κεντρικής του δύναμης, έτσι ώστε στην παρουσία έστω κι ενός εκάστου μέλους αυτού να είναι ορατή η «δύναμη» του συνόλου.  

Πιστεύουμε πως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν πρέπει να λειτουργούν «συντεχνιακά» μεταξύ τους αλλά και ούτε να υπάρχουν αποκλεισμοί μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, πρέπει να απεγκλωβιστούν όλοι από εξαρτήσεις πολιτικές και συναισθηματικές, προμετωπίδα του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να είναι ο συνάδελφος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πιστεύουμε πως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια προσέλκυσης νέων συναδέλφων για να ασχοληθούν με το συνδικαλισμό προκειμένου να υπάρχει διάδοχη κατάσταση στο κίνημα, προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει τα μέγιστα το καλό και ομαλό κλήμα που πρέπει να επικρατεί εντός των τειχών του διοικητικού συμβουλίου. Μεγάλη επίσης συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή θα έχει και η «απομόνωση» ατόμων που προσπαθούν έντεχνα να απαξιώσουν το συνδικαλισμό με δόλιους τρόπους είτε χρησιμοποιώντας την τακτική της γενίκευσης, είτε στοχοποιώντας  άτομα συκοφαντώντας τα με ανυπόστατες διαβολές είτε σύροντας στα δικαστήρια άτομα άδικα.

Πιστεύουμε στη συνεργασία απλών μελών και διοίκησης, μιας συνεργασίας που έχει να κάνει με την ενεργό συμμετοχή του μέλους στην ενημέρωση αλλά, και στη διαμόρφωση και  λήψη αποφάσεων μέσα από τις προβλεπόμενες καταστατικές διεργασίες, πρωτίστως όμως μέσα από την τριβή της καθημερινότητας που είναι και ο καθρέφτης του τρόπου λειτουργίας ενός σωματείου, πιστεύουμε ακράδαντα στην ύπαρξη ενός ενημερωμένου κοινού με κριτική σκέψη. Όπως όμως σε ένα οργανισμό οι μέτοχοι ενδιαφέρονται για την τύχη του έτσι και στο σωματείο θα πρέπει τα μέλη του να ενδιαφέρονται ανάλογα , αυτή άλλωστε είναι  η κυρίαρχη αλλά και αμετάθετη ευθύνη κάθε μέλους.

Πιστεύουμε πως μεταξύ σωματείου και τοπικής φυσικής ηγεσίας θα πρέπει να επιδιωχθεί  μια σχέση ειλικρίνειας και σοβαρότητας όπου οι ρόλοι των δύο μερών θα είναι πλήρως διακριτοί και σεβαστοί εκατέρωθεν. Το σωματείο δεν πρέπει να διεκδικεί το ρόλο του κράτους εν κράττει. Το σωματείο πάντοτε πρέπει να επιδιώκει σχέσεις συνεργασίας σε βάση ισοτιμίας με τη διοίκηση. Είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο ιδεώδες της στενής συνεργασίας Σωματείου και Διοίκησης γιατί βλέπουμε ότι αυτό συμφέρει τους συναδέλφους μέλη μας αλλά είναι και κάτι που το θέλουν και αυτά. Έτσι λοιπόν καμιά διοίκηση δεν είναι εκ προοιμίου «αντίπαλός» μας απεναντίας, ευχής έργο θα ήταν να είμαστε αχρείαστοι. Παράλληλα όμως με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα δεν σκοπεύουμε ν΄ απεμπολήσουμε ούτε στο ελάχιστο κάποιο δικαίωμά μας. Το σωματείο θα είναι παρόν στο δημόσιο διάλογο όταν αυτό κρίνεται επιβεβλημένο, για να προασπίσει και να προβάλει τις θέσεις και τις απόψεις του.  Επιθυμία μας είναι η επίλυση των προβλημάτων και όχι η ικανοποίηση  οποιασδήποτε   προσωπικής ματαιοδοξίας.
Κάθε παρέμβαση του σωματείου επ΄ ουδενί δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από τη διοίκηση ως αντιδικία η αμφισβήτηση. Συμφέρον έχουμε όλοι να συνεργαστούμε για το κοινό καλό και για την προώθηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων του εργασιακού μας χώρου. Και είμαστε βέβαιοι πως σε αυτό συμφωνεί και η τοπική διοίκηση.   
Σε κάθε περίπτωση πάντως η αυτοτέλεια του σωματείου μας είναι αδιαπραγμάτευτη και θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς στη γενικότερη παρουσία του.    

Πιστεύουμε σ΄ένα σωματείο που σε επίπεδο Ομοσπονδίας θα κατέχει θέση ανάλογη της δυναμικής που έχει, και θα κινείται πάντα στηριζόμενο στο συνδικαλιστικό ιδεώδες με ήθος και σοβαρότητα έχοντας πλήρη επίγνωση του λόγου ύπαρξής του και διατηρώντας πάντα την αυτοτέλειά του.  

Οι συνάδελφοι χρειάζονται ένα διοικητικό συμβούλιο που θα τους δώσει  όραμα, ένα στόχο,  άτομα που  θα τους πείσουν πρώτα για το ειλικρινές ενδιαφέρων τους γι΄αυτούς, άτομα που θα τους αγγίξουν πρώτα στην καρδιά, άτομα που θα θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση των υπολοίπων, άτομα που θα ορίσουν ξεκάθαρα την αφετηρία  τη διαδρομή και την κατάληξη, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως κανείς δεν ακολουθεί κάποιον που δεν ξέρει που θέλει να πάει.
Γνωρίζουμε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλος αγώνας και επίπονος για να κινητοποιήσουμε και να  ξαναφέρουμε τον κόσμο κοντά στο συνδικαλισμό και να τον κάνουμε συνοδοιπόρο μας σ΄αυτό το ταξίδι. Ένα ταξίδι που θα έχει αξία μόνο αν συνταξιδεύουμε όλοι μαζί, θα έχει ουσία μόνο αν σχεδιάσουμε μαζί το αύριο που αφορά όλους εμάς.
Μόνο η συμμετοχή  των πολλών  μπορεί να δημιουργήσει  το κατάλληλο περιβάλλον για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων.      

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι.
Εμείς πιστεύουμε πως κάτι μεγάλο και ωραίο είναι από σπάνιο έως αδύνατο να στηθεί, παρά μόνο εάν στηριχθεί στα θεμέλια της απόλυτης ηθικής ακεραιότητας. Σε ζητήματα ηθικής μόνον ένας πραγματικός βορράς υπάρχει, εάν η πυξίδα δείχνει οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση σημαίνει πως έχει παρθεί λάθος μονοπάτι.

Εμείς πιστεύουμε στη συλλογικότητα και στη δυναμική που μπορεί να προσδώσει σ΄ένα φορέα η μαζική ενασχόληση των μελών του με τα κοινά ζητήματα. Πιστεύουμε στη δύναμη της μαζικότητας γιατί μόνον έτσι μπορούν να αναδειχθούν  με τη δυναμική που πρέπει τα προβλήματα και όχι για να αναδείξουμε τον εαυτό μας. Εμείς πιστεύουμε πως κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του.

Ως συνεργάτες σας, δεσμευόμαστε ….
Να δίνουμε σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες.
Να αναβαθμίσουμε τη δική σας προσωπική επαγγελματική εξέλιξη.
Να προσαρμόσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας ως Σωματείο για να καλύψουμε τις δικές σας ανάγκες.
Να μη θεωρήσουμε ποτέ δεδομένη την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε.
Να επιδιώξουμε άριστες επιδόσεις σε κάθε ενέργεια και αποστολή μας.
Να σεβαστούμε τη μοναδικότητα του καθενός.
Να λειτουργήσουμε καταστατικά και όχι άναρχα.
Να προάγουμε το συνδικαλιστικό πνεύμα.
Να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας με όλη τη δύναμη  της ψυχής μας.
Να διοικήσουμε με κρυστάλλινη καθαρότητα.

Καλούμε όλους εκείνους που συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες με μας για το παρόν και το μέλλον να συστρατευθούν μαζί μας και δίπλα μας. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα προς τους νέους συναδέλφους και τους καλούμε να γίνουν οι πρωτοπόροι αυτής της προσπάθειας για την αναγέννηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Υπάρχει ακόμη ελπίδα, γιατί απλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

oie UaDmY8ozYsbj

Σύνδεσμοι

poasy

oie transparent 

Online χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 58 επισκέπτες και κανένα μέλος

Άλλα άρθρα
Προκήρυξη για τις εξετάσεις Αρχιφυλάκων - Πόσες θέσεις προβλέπει30 Μαϊ 2016 15:15Προκήρυξη για τις εξετάσεις Αρχιφυλάκων - Πόσες θέσεις προβλέπειΕξετάσεις, για την προαγωγή διακοσίων πενήντα (250) αστυ [ ... ]

ΆρθραΔιαβάστε περισσότερα...
ANAKOINΩΣΗ Μ.Τ.Σ ΓΙΑ ΜΕΡΙΣΜΑ -ΕΚΟΕΜΣ08 Ιαν 2015 19:47

Ημερομηνία Καταβολής Μερίσματος Μηνός Ιανουαρίου 201 [ ... ]

ΆρθραΔιαβάστε περισσότερα...
Τα ΜΑΤ έβγαλαν τα κράνη τους για συμπαράσταση στους διαδηλωτές!30 Ιαν 2016 00:54Τα ΜΑΤ έβγαλαν τα κράνη τους για συμπαράσταση στους διαδηλωτές!


Από Ιταλία και Ταϊλάνδη είναι τα παρακάτω παραδείγματ [ ... ]

ΆρθραΔιαβάστε περισσότερα...

logo2


Real time web analytics, Heat map tracking